2006

Aete wat de pot schaf

Commedia de'll Arte in dreej bedrieve

Stacks Image 15
Moeder Notburga regeert met strakke hand over haar gaarkeuken. Zij moet wel. Hoe kan het anders in een keuken waar landlopers, boeren, deserteurs en weeskinderen over de vloer komen. Moeder Notburga wordt bijgestaan door Pater Gangulphus die met de meest uiteenlopende ingrediënten, de lekkerste soepen en stampotten weet te "componeren". Behalve het uitschot schuiven ook gerenomeerde burgers en hooggeplaatste militairen aan. Het lijkt allemaal zo duidelijk.

Er gaat een verhaal verteld worden over het leven in een Venlose gaarkeuken tijdens de Franse bezetting. Het lijkt zo, maar schijn bedriegt. Niets is wat het lijkt en niets lijkt op wat het is.
Is Notburga wel die humeurige, weerse Moeder-overste die wij zien? Heeft vader Gangulphus echt alleen maar interesse in de kookpot? Kan een mens zo onbaatzuchtig zijn als Clementientje? Heeft Majoor Ludovicus wel alles onder controle? En wat te denken van meneer en mevrouw Raedts?

De personages zijn uitvergroot in de maskers en de kostuums. Het geheel wordt ondersteund met sfeervolle koorzang. De plaats waar het verhaal zich afspeelt is een Venlose gaarkeuken tijdens de Franse bezetting. Het decor is een keuken en eetzaal in een kloosterkerk. Dat de Venlonaren niet gediend zijn van de Franse bezetting wordt meer dan duidelijk. Maar meer dan alles is het een verhaal over liefde, verdriet, bedrog, schaamteloosheid, verzet, edelmoedigheid en vertedering.

Verhaal: Silvy Schreurs
Teks: Silvy Schreurs
Regie: Jan Peeters

Theatergroep Stella Duce zoekt altijd naar enthousiaste vrijwilligers
die achter de schermen willen meehelpen met een productie!


Ben jij die handige decorbouwer? Weet jij alles van licht & geluid (of wil je dit graag leren)? Is grimeren jouw toekomstige hobby? Of ambieer je misschien een bestuursfunctie binnen een gezellige, creatieve club?

Druk dan nu op onderstaande knop!